10 Μαρ 2018

Σίμος Δαλκυριάδης

Ιατρική / Θεραπευτική χρήση της Κάνναβης

Η κάνναβη, το θηλυκό φυτό, όταν ξεκινά την περίοδο της ανθοφορίας του, ξεκινά μαζί και μια καταπληκτική διαδικασία, “φυτρώνουν” πάνω στην επιφάνεια του φυτού, πάνω στους κάλυκες (στα μπουμπούκια) και σε όλη την γύρω περιοχή από αυτούς, κάτι μικρές ζελατινοειδείς απολήξεις, κάτι σαν διάφανες κοντές τρίχες που στην άκρη τους με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνει ένα μπαλονάκι, ένα κεφάλι. Ως χιλιάδες μικρές ομπρέλες αυτά τα τριχώματα όπως λέγονται, έχουν μια πολύ βασική εργασία να επιτελέσουν, παράγουν και γεμίζουν τα κεφάλια με χημικές ενώσεις που προστατεύουν τα ευαίσθητα μέρη του φυτού από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες και κινδύνους. Από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, από τον στεγνό άνεμο, από τα έντομα και από τα ζώα που θέλουν να δοκιμάσουν να φάνε το φυτό και από άλλα.
Το φυτό φτιάχνει τα τριχώματα και τα γεμίζει με δεκάδες χημικές ενώσεις, που ονομάζονται κανναβινοειδή για να προστατευτεί ώστε να μπορέσει να περάσει όλον τον κύκλο της ανθοφορίας με αλώβητα τα άνθη του μέχρι την γονιμοποίηση και την παραγωγή σπόρων για την διαιώνιση του είδους.
Αυτά τα κανναβινοειδή, όταν τα λαμβάνουμε εμείς οι άνθρωποι, κάνουν και πάλι αυτό ακριβώς που φτιάχτηκαν να κάνουν, μας προστατεύουν.

Ας δούμε λίγο αυτήν την σχέση φυτού και ανθρώπου.
[α] Αν έχεις θέμα με την έλλειψη Βιταμίνης D στον οργανισμό σου επειδή δεν σε βλέπει αρκετά ο ήλιος, θα πας στον γιατρό σου και αυτός θα σου συνταγογραφήσει να πάρεις Βιταμίνη D3 ως συμπλήρωμα (ή αν είσαι Σουηδός θα σου πει να πας διακοπές στην Ελλάδα). Αν τα επίπεδα σου σε Βιταμίνη C είναι χαμηλά, θα αρχίσεις να τρως πορτοκάλια ή ο γιατρός σου θα σου δώσει Βιταμίνη C ως συμπλήρωμα. Ακριβώς το ίδιο είναι (κατά μία έννοια) και με τα φάρμακα που προέρχονται από την κάνναβη. Τα (φυτο)κανναβινοειδή που παράγει και περιέχει το φυτό της κάνναβης είναι “συμπληρώματα” (και όχι μόνο) των χημικών ενώσεων που παράγει και χρησιμοποιεί το σώμα μας όταν και όπου τα χρειαστεί, τα λεγόμενα (ενδο)κανναβινοειδή. Ο οργανισμός μας παράγει κατά απαίτηση κανναβινοειδή και τα χρησιμοποιεί ως εργαλεία για να αυτο-ρυθμίζεται στην προσπάθεια του να επιτύχει την ομοιόσταση, δηλ. την καλή υγεία.
Πώς το κάνει τώρα αυτό; Το κάνει ευρισκόμενο σε μια σχεδόν συνεχή κατάσταση αυτορύθμισης, με χιλιάδες χιλιάδων διεργασιών να επιτελούνται μέσα στο σώμα ασταμάτητα (το ονομάζουμε ζωή ή ζωντανό οργανισμό), σε κυτταρικό επίπεδο. Ο εγκέφαλος μας είναι καλωδιωμένος με ένα τεράστιο δίκτυο από νεύρα, για να εποτεύει, να ελέγχει, να ρυθμίζει και να συντονίζει συνεχώς όλες αυτές τις διεργασίες. Το καταφέρνει αυτό μέσω μιας συνεχούς αμφίδρομης επικοινωνίας που έχει με κάθε κύτταρο στο σώμα μας και με κάθε όργανο που αυτά τα κύτταρα αποτελούν. Σε κανονικές συνθήκες, η επιτυχία της ομοιόστασης είναι σχετικά εύκολη για τον εγκέφαλο, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα που είναι απλωμένο παντού και αποτελείται από τους CB1 και CB2, οι υποδοχείς κανναβινοειδών που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα (λέω μέχρι σήμερα γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν υποδοχείς που μπορεί να τους γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει και κατανοήσει τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους επηρεάζονται από τα κανναβινοειδή) και με τα κατά απαίτηση παραγώμενα κανναβινοειδή που συνθέτει ο οργανισμός μας (ναι ο καθένας μας έχει μέσα του ένα φυτό κάνναβης που παράγει ενδοκανναβινοειδή, έχουν βρεθεί 2 μέχρι τώρα, τα αντίστοιχα της THC και της CBD, αλλά αναμένεται να βρεθούν και άλλα). Τέλος υπάρχουν και τα ένζυμα που μεταβολίζουν και αποκομίζουν (αποσύρουν) μετά το τέλος εργασίας τους αυτά τα κανναβινοειδή.

Όταν για κάποιον λόγο σημάνει συναγερμός κάπου στο σώμα (νόσημα, πάθηση, τραύμα, μόλυνση, κτλ.) ειδοποιείται ο εγκέφαλος και αντιδρά βάζοντας μπρος όλα τα εργαλεία που διαθέτει (πρώτιστα το ανοσοποιητικό σύστημα) για αντιμετωπίσει την απειλή της κατάστασης. Συνήθως τα καταφέρνει από μόνο του, άλλες φορές χρειάζεται λίγη βοήθεια πχ. από φάρμακα ή εξωτερική επέμβαση. Υπάρχουν βέβαια ιατρικές καταστάσεις που αυτός ο συναγερμός δεν παύει ποτέ, είμαστε δηλαδή σε μια κατάσταση χρόνιας νόσησης. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα δεν παίρνει ρεπό, δεν ξεκουράζεται και δεν σταματά ποτέ να δουλεύει…. απλά κάποιες φορές δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει επιτυχημένα μια ιατρική κατάσταση. Άλλες φορές έχει και το ίδιο πρόβλημα, δυσλειτουργία, ανεπάρκεια, αναποτελεσματικότητα. Τότε, όταν δεν τα καταφέρνει και όταν δεν επαρκεί χρειάζεται να του δώσουμε εξωτερικά βοήθεια, να το συμπληρώσουμε. Και αυτό γίνεται μόνο με τα κανναβινοειδή και όλα τα κανναβινοειδή υπάρχουν στην κάνναβη.

Υπάρχουν (έχουμε εντοπίσει) περίπου 100 διαφορετικά κανναβινοειδή και 500 διαφορετικά τερπένια. Και όλα αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους για να μας δώσουν την συνδυαστική επίδραση (entourage effect) από μια συνολική σύνθεση που παράγεται από το φυτό και είναι ισορροπημένη και έτοιμη για κατανάλωση είτε από το αποξηραμένο φυτικό υλικό, είτε από τα παράγωγα εκχύλισης αυτού του υλικού.
Μάλιστα, για κάποιους τυχερούς που μπορούν να έχουν φρέσκα φυτά στην διάθεσή του υπάρχει η δυνατότητα κατανάλωσης και χυμών φτιαγμένων από φρέσκια κάνναβη, είτε αυτή είναι διατροφική κατανάλωση, είτε είναι ιατρική/φαρμακευτική χρήση.

Η ιατρική ή φαρμακευτική ή θεραπευτική χρήση της κάνναβης έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Προέρχεται από φυτά κάνναβης που έχουν χημικά προφίλ που περιέχουν τα δυο βασικά κανναβινοειδή, την THC και την CBD, σε μια σχετική μεταξύ τους αναλογία, καθώς βέβαια και πολλά από τα άλλα κανναβινοειδή, όπως επίσης και τερπένια (αρωματικά μόρια) και φλαβονοειδή (χρωστικές ουσίες). Η λεγόμενη βιομηχανική ή κλωστική κάνναβη, που περιέχει λιγότερο από 0,3% THC, θεωρείται ως μη φαρμακευτική, αλλά οι σπόροι της είναι υπερτροφή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διατροφή μας, ως ένα πολύ βασικό συστατικό της, που σίγουρα θα μας βοηθήσει στο να έχουμε καλή υγεία.

Για χιλιάδες χρόνια (κάποιοι λένε ότι ήταν το πρώτο φυτό που ο καλλιέργησε ο άνθρωπος) η κάνναβη ήταν ένα βασικό φάρμακο. Χρησιμοποιήθηκε για να θεραπεύσει και να κατευνάσει συμπτώματα. Ινδία, Κίνα, Αραβία από τα αρχαία χρόνια και στον Δυτικό κόσμο στα νεώτερα χρόνια. Μέχρι το 1937 που ξεκίνησε η απαγόρευσή της από τις ΗΠΑ ήταν μαζί με το όποιο από τα βασικότερα φαρμακευτικά υλικά για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων, κυριολεκτικά για τα πάντα. Σήμερα, μετά από σχεδόν 80 χρόνια απαγόρευσης, η κάνναβη ξαναέρχεται στο προσκήνιο δυναμικά. Δεκάδες εκατοντάδες μελέτες, έρευνες και επιστημονικές εργασίες έχουν ως αντικείμενο τους την κάνναβη και τα κανναβινοειδή. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αποτελεί ένα πολύ δυνατό όπλο ενάντια στον καρκίνο, την μοναδική επιλογή για την θεραπεία ή την καταστολή δύσκολων παθήσεων, όπως φαρμακανθεκτική παιδική επιληψία, πολλαπλή σκλήρυνση, για ALS, Νόσο του Alzheimer, Νόσο του Parkinson, ακόμα και ψυχιατρικά νοσήματα και διαταραχές, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, άγχος, PTSD, έχει αναφερθεί ότι βοηθά στην ύφεση παθήσεων του γαστρεντερικού, όπως Νόσος του Crohn, Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Κάθε τόσο και λιγάκι δημοσιεύονται επιστημονικές μελέτες και βγαίνουν στα media αναφορές για αυτο-θεραπεία από ασθενείς κυριολεκτικά για τα πάντα.
Η κάνναβη είχε προϊστορία, έχει ιστορία απαγόρευσης και δαιμονοποίησης και το σίγουρο είναι ότι θα έχει ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος της ανθρωπότητας.
Η κάνναβη ξαναγίνεται φάρμακο και πολύ σύντομα και στην χώρα μας θα μπει και στα φαρμακεία μας γιατί στην ζωή μας έχει σίγουρα μπει για τα καλά.

Leave your thought