10 Μαρ 2018

Νόσος του Huntington
http://norml.org/component/zoo/item/huntington-s-disease

Η νόσος του Huntington (Huntington’s Disease, HD)[1] είναι μια κληρονομική εκφυλιστική διαταραχή του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από ανωμαλίες κινητήρα και άνοια που παράγεται από εκλεκτικές βλάβες στον εγκεφαλικό φλοιό και ειδικότερα στο ραβδωτό σώμα (striatum)[2]. Δεν υπάρχουν σήμερα γνωστές συμβατικές θεραπείες διαθέσιμες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της HD ή για την καθυστέρηση του σχετιζόμενου με την HD εκφυλισμού του ραβδωτού σώματος.
[1] “About Huntington Disease” (Σχετικά με τη νόσο του Huntington)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024706/
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Striatum

Τα κανναβινοειδή διαθέτουν διάφορες ιδιότητες που τα καθιστούν ελκυστικά για την χρήση τους στην πιθανή θεραπεία νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η νόσος του Huntington(1-3) και η χορήγηση κανναβινοειδών έχει δείξει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της HD σε προκλινικά μοντέλα(4-6) καθώς και σε μελέτες περιπτώσεων(7). Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες ζήτησαν κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της επίδρασης της φαρμακολογίας των κανναβινοειδών σε ασθενείς με HD(8-9). Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχουν ελεγχόμενες δοκιμές σε ανθρώπους που να αξιολογούν την κάνναβη για αυτήν την κλινική κατάσταση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
(1) Iuvone T, Esposito G, De Filippis D, Scuderi C, Steardo L “Cannabidiol: a promising drug for neurodegenerative disorders?” (Η κανναβιδιόλη: ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο για νευροεκφυλιστικές διαταραχές;) CNS Neurosci Ther. 2009 Winter;15(1):65-75.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19228180
Περίληψη
“Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες αντιπροσωπεύουν σήμερα μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στις εκβιομηχανισμένες χώρες. Χαρακτηρίζονται από απώλεια νευρώνων σε συγκεκριμένες περιοχές του νευρικού συστήματος. Πιστεύεται ότι αυτή η απώλεια νευρικών κυττάρων υποκρύπτει την επακόλουθη μείωση της γνωστικής και κινητικής λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σε αυτές τις ασθένειες. Μια σειρά από μεταλλαγμένα γονίδια και περιβαλλοντικές τοξίνες εμπλέκονται στην αιτία νευροεκφυλιστικών διαταραχών, αλλά ο μηχανισμός παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Επί του παρόντος, η φλεγμονή, ένας κοινός παρονομαστής μεταξύ του ποικίλου καταλόγου των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, έχει εμπλακεί ως ένας κρίσιμος μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για την προοδευτική φύση του νευροεκφυλισμού. Δεδομένου ότι επί του παρόντος υπάρχουν ελάχιστες θεραπείες για το ευρύ φάσμα νευροεκφυλιστικών ασθενειών, οι επιστήμονες εξακολουθούν να αναζητούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στο πρόβλημα. Μια πρώιμη συμβολή νευροπροστατευτικών και αντιφλεγμονωδών στρατηγικών για αυτές τις διαταραχές φαίνεται ιδιαίτερα επιθυμητή επειδή οι απομονωμένες θεραπείες δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Σε αυτήν κούρσα, τα παράγωγα της κάνναβης έχουν προσελκύσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και αυτές οι ενώσεις ανέκαθεν ανέφεραν αρκετά πρακτικά και δεοντολογικά προβλήματα για πιθανή κατάχρηση τους. Εντούτοις, μεταξύ των ενώσεων της κάνναβης, η κανναβιδιόλη (cannabidiol, CBD), η οποία στερείται οποιουδήποτε ανεπιθύμητου ψυχοτρόπου αποτελέσματος, μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν πολύ ελπιδοφόρο παράγοντα με την υψηλότερη προοπτική θεραπευτικής χρήσης”.
(2) Sagredo O, Pazos MR, Valdeolivas S, Fernandez-Ruiz J “Cannabinoids: novel medicines for the treatment of Huntington’s disease” (Κανναβινοειδή: Νέα φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου του Huntington) Recent Pat CNS Drug Discov. 2012 Apr 1;7(1):41-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22280340
Περίληψη
“Η φαρμακολογία κανναβινοειδών έχει βιώσει μια αξιοσημείωτη αύξηση κατά τις τελευταίες 3 δεκαετίες, μια αύξηση που θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων βασισμένων στα κανναβινοειδή για την θεραπευτική αγωγή διαφορετικών ανθρώπινων παθολογιών, φαρμάκων όπως για παράδειγμα, το Cesamet® (nabinole) ή το Marinol (συνθετική Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη για στοματική χορήγηση ) που εγκρίθηκαν στη δεκαετία του ’80 για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου που σχετίζονται με την χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο και στη δεκαετία του ’90 για ανορεξία που σχετίζεται με τη θεραπεία του AIDS. Πρόσφατα, η βρετανική εταιρεία GW Pharmaceuticals plc έχει αναπτύξει ένα σπρέι για το στόμα που ονομάζεται Sativex®, το οποίο αποτελείται από ένα ισομοριακό συνδυασμό βοτανικών εκχυλισμάτων εμπλουτισμένων με Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη και καναβιδιόλη. Το Sativex® έχει εγκριθεί για τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων (δηλαδή σπαστικότητας και πόνου) ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, σε διάφορες χώρες (πχ. Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Νέα Ζηλανδία). Ωστόσο, αυτό το φάρμακο που βασίζεται στην κάνναβη έχει επίσης προταθεί ότι είναι χρήσιμο και σε άλλες νευρολογικές διαταραχές, δεδομένου ότι οι αναλγητικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες των συστατικών του καταδεικνύονται σε προκλινικά μοντέλα. Πολλές κλινικές δοκιμές διεξάγονται επί του παρόντος για να επιβεβαιώσουν αυτό το δυναμικό σε ασθενείς. Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την περίπτωση της νόσου του Huntington (HD), μια αυτοσωματική κυρίαρχη κληρονομική διαταραχή που προκαλείται από μια περίσσεια επαναλήψεων CAG στο γονιδιωματικό αλληλόμορφο που έχει ως αποτέλεσμα μια επέκταση του polyQ στην κωδικοποιημένη πρωτεΐνη που ονομάζεται huntingtin και επηρεάζει κυρίως του νευρώνες στο ραβδωτό και στο φλοιώδες, που προκαλούν κινητικές ανωμαλίες (δηλαδή χορεία) και άνοια. Τα κανναβινοειδή έχουν μελετηθεί για την ανακούφιση των υπερκινητικών συμπτωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανασταλτικές τους επιδράσεις στην κίνηση και, ειδικότερα, ως παράγοντες τροποποίησης της νόσου λόγω των αντιφλεγμονωδών, νευροπροστατευτικών και νευροαναγεννητικών ιδιοτήτων τους. Αυτό το δυναμικό έχει επιβεβαιωθεί σε διαφορετικά πειραματικά μοντέλα HD και με τη χρήση διαφορετικών τύπων αγωνιστών κανναβινοειδών, συμπεριλαμβανομένων των φυτοτακανναβινοειδών που υπάρχουν στο Sativex® και είμαστε κοντά για να ξεκινήσουμε μια κλινική δοκιμή με αυτό το φάρμακο με βάση την κάνναβη για να αξιολογήσουμε την ικανότητά του ως φαρμάκου, τροποποιητικού παράγοντα σε πληθυσμό ασθενών με HD. Η παρούσα επισκόπηση θα εξετάσει όλα τα προκλινικά στοιχεία που υποστηρίζουν το δυναμικό του Sativex® για τη θεραπεία της εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με HD. Το άρθρο παρουσιάζει μερικές υποσχόμενες ευρεσιτεχνίες για τα κανναβινοειδή”.
(3) Gowran A, Noonan J, Campbell VA “The multiplicity of action of cannabinoids: implications for treating neurodegeneration” (Η πολλαπλότητα δράσης των κανναβινοειδών: επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του νευροεκφυλισμού) CNS Neurosci Ther. 2011 Dec;17(6):637-44.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20875047
Περίληψη
“Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ΕΚΣ) είναι ευρέως διαδεδομένο στο κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι κρίσιμο για τον έλεγχο μιας σειράς νευροφυσιολογικών διεργασιών όπως ο πόνος, η όρεξη και η γνώση. Τα ενδογενή κανναβινοειδή μόρια, το ανανδαμίδιο και η 2-αραχιδονυλογλυκερόλη, αλληλεπιδρούν με τους συζευγμένους με G πρωτεΐνη κανναβινοειδείς υποδοχείς (CB), τους CB(1) και CB(2). Αυτοί οι υποδοχείς είναι επίσης στόχοι για τα φυτοκανναβινοειδή που απομονώνονται από το φυτό κάνναβης και συνθετικούς συνδετήρες υποδοχέα CB. Το σύστημα των CB εμφανίζεται ως βασικός ρυθμιστής της μοίρας των νευρωνικών κυττάρων και είναι ικανό να προσδίδει νευροπροστασία με την άμεση εμπλοκή των οδών προσβολής και τον έλεγχο της νευρογενέσεως. Πολλές νευρολογικές καταστάσεις παρουσιάζουν ένα νευροεκφυλιστικό συστατικό που συνδέεται με διεγερτική τοξικότητα, οξειδωτικό στρες και νευροφλεγμονή και ορισμένα μόρια CB έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν αυτά τα συμβάντα για να σταματήσουν την εξέλιξη του νευροεκφυλισμού. Τέτοιες ιδιότητες είναι ελκυστικές στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων ποικίλης αιτιολογίας, όπως της νόσου του Alzheimer, της πολλαπλής σκλήρυνσης και εγκεφαλικής ισχαιμίας. Αυτό το άρθρο θα συζητήσει τα πειραματικά και κλινικά στοιχεία που υποστηρίζουν έναν πιθανό ρόλο για τις θεραπείες που βασίζονται στα CB στη θεραπεία ορισμένων νευρολογικών ασθενειών που χαρακτηρίζονται από ένα νευροεκφυλιστικό συστατικό”.
(4) Sagredo O, Pazos MR, Satta V, Ramos JA, Pertwee RG, Fernández-Ruiz J “Neuroprotective effects of phytocannabinoid-based medicines in experimental models of Huntington’s disease” (Νευροπροστατευτικά αποτελέσματα φαρμάκων που βασίζονται σε φυτοκανναβινοειδή σε πειραματικά μοντέλα της νόσου του Huntington) J Neurosci Res. 2011 Sep;89(9):1509-18.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21674569
Περίληψη
“Μελετήσαμε αν οι συνδυασμοί βοτανικών εκχυλισμάτων που εμπλουτίζονται είτε με Δ(9)-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ(9)-THC) είτε με κανναβιδιόλη (CBD), τα οποία αποτελούν τα κύρια συστατικά του φαρμάκου Sativex με βάση την κάνναβη, παρέχουν νευροπροστασία σε μοντέλα αρουραίων με νόσο του Huntington (HD). Χρησιμοποιήσαμε αρουραίους που είχαν υποστεί τοξίκωση με 3-νιτροπροπιονικό (3ΝΡ) που έλαβαν συνδυασμούς βοτανικών εκχυλισμάτων εμπλουτισμένων με Δ(9)-THC και CBD. Το θέμα μελετήθηκε επίσης σε αρουραίους που είχαν υποστεί βλάβη από malonate. Η χορήγηση των βοτανικών εκχυλισμάτων εμπλουτισμένων με Δ(9)- THC και CBD συνδυάστηκε σε αναλογία 1:1 όπως στην εξασθενημένη από Sativex ανεπάρκεια GABA επαγόμενη από 3ΝΡ, απώλεια Nissl-χρωματισμένων νευρώνων, ρύθμιση προς τα κάτω του υποδοχέα CB(1) και της έκφρασης του IGF-1 και της αυξημένης ρύθμισης της έκφρασης καλπαΐνης, ενώ αντιστρέφει πλήρως τη μείωση στην έκφραση υπεροξειδίου δισμουτάσης-1. Παρόμοιες απαντήσεις βρέθηκαν γενικά με άλλους συνδυασμούς βοτανικών εκχυλισμάτων εμπλουτισμένων με Δ(9)-THC και CBD, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονται πιθανότατα με τις ανεξάρτητες ιδιότητες των δύο φυτοκανναβινοειδών που είναι αντιοξειδωτικές στους CB(1) και CB(2) υποδοχείς. Στην πραγματικότητα, οι επιλεκτικοί ανταγωνιστές για αμφότερους τους τύπους υποδοχέων, δηλ. SR141716 και AM630 αντίστοιχα, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις θετικές επιδράσεις στην έκφραση καλπαΐνης που προκλήθηκε σε αρουραίους με δηλητηρίαση 3ΝΡ με τον 1:1 συνδυασμό της Δ(9)-THC και της CBD. Τέλος, αυτός ο συνδυασμός αντιστρέφει επίσης την προς τα άνω ρύθμιση των προφλεγμονωδών δεικτών όπως η επαγώγιμη συνθετάση νιτρικού οξειδίου που παρατηρείται σε αρουραίους που έχουν υποστεί βλάβη από malonate. Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή παρέχει προκλινικά στοιχεία για την υποστήριξη του ευεργετικού αποτελέσματος του φαρμάκου Sativex με βάση την κάνναβη ως νευροπροστατευτικού παράγοντα που μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της HD, μια διαταραχή η οποία επί του παρόντος αντιμετωπίζεται πολύ φτωχά στην κλινική πρακτική, προκαλώντας μαι επείγουσα ανάγκη κλινικών δοκιμών με παράγοντες που παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα σε προκλινικές μελέτες”.
(5) Valdeolivas S, Satta V, Pertwee RG, Fernández-Ruiz J, Sagredo O “Sativex-like combination of phytocannabinoids is neuroprotective in malonate-lesioned rats, an inflammatory model of Huntington’s disease: role of CB1 and CB2 receptors” (Συνδυασμός φυτοκανναβινοειδών όπως στο Sativex στην νευροπροστασία σε αρουραίους που έχουν υποστεί βλάβη από malonate, ένα φλεγμονώδες μοντέλο της νόσου του Huntington: ο ρόλος των υποδοχέων CB1 και CB2) ACS Chem Neurosci. 2012 May 16;3(5):400-6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22860209
Περίληψη
“Έχουμε διερευνήσει το κατά πόσο ένας συνδυασμός βοτανικών εκχυλισμάτων 1:1 εμπλουτισμένου σε Δ(9)-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ(9)-THC) ή κανναβιδιόλη (CBD), τα οποία αποτελούν τα κύρια συστατικά του φαρμάκου Sativex με βάση την κάνναβη, είναι νευροπροστατευτικός στην νόσο του Huntington (HD), χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό μοντέλο αυτής της νόσου που δημιουργείται από μονόπλευρες βλάβες του ραβδωτού σώματος με το μηλονικό μιτοχονδριακό σύμπλοκο II (mitochondrial complex II inhibitor malonate). Αυτή η τοξίνη βλάπτει τους νευρώνες του ραβδωτού σώματος με μηχανισμούς που περιλαμβάνουν κυρίως απόπτωση και ενεργοποίηση μικρογλιακών. Παρακολουθήσαμε την έκταση αυτής της βλάβης και την πιθανή συντήρηση του ραχιαίου παρεγχύματος με αγωγή με ένα συνδυασμό τύπου Sativex φυτοκανναβινοειδών χρησιμοποιώντας διαφορετικούς ιστολογικούς και βιοχημικούς δείκτες. Τα αποτελέσματα ήταν ως ακολούθως: (i) το μηλονικό αύξησε τον όγκο του οιδήματος που μετρήθηκε με in vivo NMR απεικόνιση και ο συνδυασμός τύπου Sativex φυτοκανναβινοειδών μείωσε εν μέρει την αύξηση αυτή. (ii) το μηλονικό μειώνει τον αριθμό των χρωματισμένων με Nissl κυττάρων, ενώ αυξάνει τον αριθμό των εκφυλιστικών κυττάρων που χρωματίζονται με FluoroJade-B, και ο συνδυασμός τύπου Sativex φυτοκανναβινοειδών αναστρέφει και τα δύο αποτελέσματα. (iii) το μηλονικό οξύ προκάλεσε ισχυρή ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος (δηλ., αντιδραστικό μικρογλοιοτητίδιο σημασμένο με Iba-1 και αστρογγώση επισημασμένο με GFAP) και ο συνδυασμός τύπου Sativex φυτοκανναβινοειδών εξασθένησε αμφότερες τις αποκρίσεις. και (iv) το μηλονικό αύξησε την έκφραση της επαγώγιμης συνθάσης νιτρικού οξειδίου και της νευροτροφίνης IGF-1 και αμφότερες οι αποκρίσεις εξασθένισαν μετά την αγωγή με τον συνδυασμό τύπου Sativex φυτοκανναβινοειδών. Θέλαμε επίσης να διαπιστώσουμε εάν οι στόχοι εντός του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος (δηλ. οι CB(1) και CB(2) υποδοχείς) εμπλέκονται στις ευεργετικές επιδράσεις που προκαλούνται σε αυτό το μοντέλο από τον συνδυασμό τύπου Sativex φυτοκανναβινοειδών. Αυτό το κάναμε χρησιμοποιώντας επιλεκτικούς ανταγωνιστές και για τους δύο τύπους υποδοχέων (δηλ. SR141716 και AM630) σε συνδυασμό με τον συνδυασμό τύπου Sativex φυτοκανναβινοειδών. Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι επιδράσεις αυτού του συνδυασμού αποκλείονται από αυτούς τους ανταγωνιστές και επομένως προκύπτουν από την ενεργοποίηση τόσο των CB(1) όσο και των CB(2) υποδοχέων. Συνοπτικά, αυτή η μελέτη παρέχει προκλινικά στοιχεία για τη θετική επίδραση του φαρμάκου Sativex με βάση την κάνναβη ως νευροπροστατευτικού παράγοντα ικανό να καθυστερήσει τα σημάδια της εξέλιξης της νόσου σε ένα προφλεγμονώδες μοντέλο HD, το οποίο προσθέτει σε προηγούμενα δεδομένα που ελήφθησαν σε μοντέλα που προετοιμάζουν οξειδωτικούς μηχανισμούς τραυματισμού. Εντούτοις, το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι, σε αντίθεση με αυτά τα προηγούμενα δεδομένα, έχουμε τώρα αποδείξει ότι τόσο οι CB(1) όσο και οι CB(2) υποδοχείς φαίνεται να εμπλέκονται στις επιδράσεις που παράγονται από ένα συνδυασμό τύπου Sativex φυτοκανναβινοειδών ιδιοτήτων ευρέως φάσματος του Sativex που μπορούν να συνδυάσουν δραστικότητα στους υποδοχείς CB(1) ή/και CB(2) με δράσεις ανεξάρτητες από τους υποδοχείς των κανναβινοειδών”.
(6) Valdeolivas S, Sagredo O, Delgado M, Pozo MA, Fernández-Ruiz J “Effects of a Sativex-Like Combination of Phytocannabinoids on Disease Progression in R6/2 Mice, an Experimental Model of Huntington’s Disease” (Επιδράσεις ενός συνδυασμού φυτοκανναβινοειδών που μοιάζει με Sativex στην πρόοδο της νόσου σε ποντίκια R6/2, ένα πειραματικό μοντέλο της νόσου του Huntington) Int J Mol Sci. 2017 Mar 23;18(4).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28333097
Περίληψη
“Αρκετά κανναβινοειδή έδωσαν νευροπροστασία σε πειραματικά μοντέλα της νόσου του Huntington (HD). Ερευνήσαμε κατά πόσο ένας συνδυασμός βοτανικών εκχυλισμάτων 1:1 εμπλουτισμένου σε Δ8-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ8-THC) ή κανναβιδιόλης (CBD), τα οποία αποτελούν τα κύρια συστατικά του φαρμάκου Sativex® με βάση την κάνναβη, είναι ευεργετικός για τα R6/2 (ένα διαγονιδιακό μοντέλο HD), όπως έχει αποδειχθεί προηγουμένως ότι έχει θετικά αποτελέσματα σε μοντέλα HD που βασίζονται σε νευροτοξίνες. Καταγράψαμε την εξέλιξη των νευρολογικών ελλειμμάτων και την έκταση της επιδείνωσης των ραβδωτών, χρησιμοποιώντας συμπεριφορικές, in vivo απεικονίσεις και βιοχημικές μεθόδους σε R6/2 ποντίκια και τους αντίστοιχους φυσικούς ποντικούς. Τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε αγωγή ημερησίως, αρχίζοντας από 4 εβδομάδες μετά τη γέννηση, με ένα συνδυασμό τύπου Sativex φυτοκανναβινοειδών (ισοδύναμα με 3 mg/kg βάρους καθαρών CBD + Δ8-THC) ή οχήματος. Τα R6/2 ποντίκια εμφάνισαν τη χαρακτηριστική επιδείνωση της απόδοσης περιστροφής που ξεκίνησε στις 6 εβδομάδες και προχώρησε έως 10 εβδομάδες και αυξημένη συμπεριφορά συστολής που αντικατοπτρίζει τη δυστονία. Η θεραπεία με τον συνδυασμό τύπου Sativex φυτοκανναβινοειδών δεν ανακτούσε την απόδοση του περιστροφέα, αλλά με αξιοσημείωτη εξασθένηση της συμπεριφοράς σύσφιγξης. Η in vivo ανάλυση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) των ζώων R6/2 στις 10 εβδομάδες αποκάλυψε μια μειωμένη μεταβολική δραστηριότητα στα βασικά γάγγλια, η οποία ήταν μερικώς εξασθενημένη με θεραπεία με τον συνδυασμό τύπου Sativex φυτοκανναβινοειδών. Η ανάλυση φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού πρωτονίων (H+-MRS) του ex vivo striatum των R6/2 ποντικών στις 12 εβδομάδες αποκάλυψε αλλαγές σε διάφορους προγνωστικούς δείκτες που αντανακλούν γεγονότα που συνήθως απαντώνται σε ασθενείς με ΗD και ζωϊκά μοντέλα, όπως ενεργειακή ανεπάρκεια, μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και διεγερτοτοξικότητα. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές (ταυρίνη / κρεατίνη, ταυρίνη / Ν-ακετυλασπαρτικό άλας και αναλογίες Ν-ακετυλασπαρικού / χολίνης) αναστράφηκαν πλήρως με θεραπεία με τον συνδυασμό τύπου Sativex φυτοκανναβινοειδών. Ένας συνδυασμός τύπου Sativex φυτοκανναβινοειδών που χορηγήθηκε στους R6/2 ποντικούς κατά την έναρξη των κινητικών συμπτωμάτων παρήγαγε ορισμένα οφέλη στην εξέλιξη της επιδείνωσης των ραβδώσεων σε αυτά τα ποντίκια, γεγονός που υποστηρίζει το ενδιαφέρον αυτού του φαρμάκου που βασίζεται σε κανναβινοειδή για τη θεραπεία της εξέλιξης της νόσου σε HD ασθενείς”.
(7) Meisel K, Friedman JH “Medical marijuana in Huntington’s disease: report of two cases” (Ιατρική χρήση της κάνναβης στη νόσο του Huntington: αναφορά δύο περιπτώσεων) Med Health R I. 2012 Jun;95(6):178-9.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22866505
(8) (ό.π.) βλ. (4), Sagredo et al. 2011.
(9) (ό.π.) βλ. (2), Sagredo et al. 2012.

Leave your thought